PEETU
Pirkanmaan eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunta PEETU
1. Mikä PEETU on?
PEETU on eläkeläisjärjestöjen Pirkanmaan piirien (Eläkeliitto, Eläkeläiset, Eläkkeensaajat ja Kansallinen senioriliitto) yhdessä sopima yhteistyöelin. Sen toiminnan tavoitteena on eläkeläisten ja ikäihmisten taloudellisten ja sosiaalisten olojen sekä elämänlaadun parantaminen.
2. Miten PEETU toimii?
Pitää yhteyttä hyvinvointialueen päättäviin elimiin ja eritoten alueen vanhusneuvostoon sekä maakunnan kansanedustajiin. Suorittaa ikäihmisten ja eläkeläisten edunvalvontaa järjestöjen tavoitteiden mukaisesti.
Järjestää jäsenistöilleen seminaareja ja koulutus- ja informaatiotilaisuuksia ajankohtaisista edunvalvontaan liittyvistä aiheista.
3. PEETUn kokoonpano
PEETUun kukin mukana oleva järjestö valitsee kaksivuotiseksi kaudeksi kaksi jäsentä ja yhden varajäsenen. Vetovastuu kiertää piirijärjestöltä toiselle.
Jäsenet :
pj Antero Saksala, Kansalliset seniorit, antero.saksala@gmail.com
Pentti Virkajärvi, Kansalliset seniorit
Matti Päivärinta, Eläkkeensaajat
mk.paivarinta@gmail.com
Mauri Tuominen, Eläkkeensaajat mauri.tuominen@outlook.com
Anja Haajaranta, Eläkeliitto
Liisa Flinck-Vasama, Eläkeliitto
Vilho Ponkiniemi, Eläkeläiset
Marja-Liisa Salminen, Eläkeläiset
PEETU TOIMII
4.9.2024 VANHUSNEUVOSTO IKÄIHMISTEN EDUNVALVOJANA -SEMINAARI
Pirkanmaan vanhusneuvostojen jäsenille tarkoitettu tilaisuus Nokian Kerholassa.
PEETU:n ESITYKSIÄ
30.10.2023
PEETU:n hallituksen ehdotuksia EETU:n työvaliokunnalle toteutattaviksi
Asia 1: ESITYS KUNTIEN VANHUSNEUVOSTOJEN NIMEN MUUTTAMISESTA
Esitämme, että EETU ryhtyy toimiin kuntien vanhusneuvostojen nimen muuttamisesta ikäneuvostoksi.
Perustelumme:
Tietoisena siitä, että muutos voi tapahtua vain lakiteitse, rohkenemme tätä muutosta esittää. Ensinnäkin on tarpeen toimielimen nimellä erottaa hyvinvointialueiden vanhusneuvosto kuntien vanhusneuvostoista. Tämä helpottaisi niin ikäihmisten kuin organisaatioissa toimivienkin mahdollisuutta helposti ymmärtää kumman toimielimen asioista on kyse.
Toiseksi käsite vanhus on paljon rajatumpi kuin ikäihminen. Ikääntyvien joukossa kun on kovin eri kuntoisia ja erilaisilla valmiuksilla olevin henkilöitä.
Asia 2: EETU:n JALKAUTTAMINEN PIIREIHIN SÄÄNNÖLLISEKSI
Lokakuussa Tampereella pidetty EETUn tilaisuus koettiin hyväksi ja tarpeelliseksi. PikkuEETUjen vireytettyä toimintaansa hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa, on tullut selväksi tarve saada lisätukea alueelliseen edunvalvontaan. Koemme, että ikäihmisten etujen ajamisessa on entistä tärkeämpää eläkeläisjärjestöjen yhdessä tehty edunvalvonta.
Me tarvitsemme alueilla aktiivisempaa yhteydenpitoa itse EETUun ja sen toimijoihin. Uskokseni tiiviiimpi yhteydenpito alueille myös on eduksi valtakunnallisen edunvalvonnan toteutuksessa.
Asia 3: DIGITAITOJA OSAAMATTOMAT IKÄIHMISEN TARVITSEVAT NYKYISTÄ VAHVEMMIN TUKEA HOITAESSAN RAHA-ASIOITAAN JA MUITA VIRANOMAISASIOITA
Ikäihmisistä on edelleen yli 40% digiosaamisen ulkopuolella. On välttämätöntä, että yhteiskunta tarjoaa näille henkilöille riittävää tukea heidän virallisten asioiden hoidossa. On pikaisesti ryhdyttävä sellaisiin lainsäädännöllisiin toimiin, jolla näiden palvelujen tuottaminen annetaan esim kuntien vastuulle.
30.10.2023
PEETU:n kirje Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustolle ja aluehallitukselle
VANHUSASIAVASTAAVA PIRKANMAAN HYVINVOINTIALUEELLE
Pirkanmaan eläkeläisjärjestöjen yhteistyöelin PEETU esittää, että Pirkanmaan hyvinvointialueella selvitetään millaisin ehdoin ja toimenkuvin voitaisiin perustaa vanhusasiavastaavan toimi. Tällainen toimi on jo aiemmin ollut Tampereen kaupungissa ennen hyvinvointialueita ja sen tuloksista on vain hyviä kokemuksiasia. Valtakunnan vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo on useissa yhteyksissä korostanut tämän toiminnan tarpeellisuudesta alueilla.
Vanhusasiavaltuutetun tehtävät on pikimmiten saatava hyvinvointialueille. Sen myötä on luonnollista luoda ja saada myös toimivat verkostot kuntatason vanhusneuvostoihin ja järjestöihin. Esimerkiksi sopii hyvin tämän hetken lähitoritoiminnankehittely. Sen valmistelussa tarvitaan mitä suurimmassa määrin näiden eri tahojen rakentavaa ja luottamuksellista yhteistyötä.
Toteutuessaan ehdotuksemme voisi edetä vaikka seuraavsti
1. nimetään vanhusasiavastaava
2. täsmennetään toimenkuvaa ja sen ydintehtävät
- hyvinvointialueen vanhusneuvoston esittelijätehtävät
- yhteistyö kuntien vanhusneuvostojen ja järjestöjen kanssa
- yhteistyö valtakunnallisen vanhusasiavaltuutetun kanssa
- ikäihmisten aseman ja palveluiden parantaminen sekä edunajaminen